Kata Beach finns strax söder om Karon Beach och den ligger inbäddad i underbar grönska. Det är en av de stränder på Phuket som lockar flest barnfamiljer varje år, detta mycket på grund av att den är långgrund och för att havet är lugnare här än på de flesta ständer på Phuket. Risken för undervattenströmmar är näst intill minimal under högsäsong, som inträffar mellan november – april. Den härliga stranden består av vit finkornig sand som är perfekt till att bygga sandslott. Framåt dagen kan sanden dock bli väldigt het och det är nästan ett måste att ha något på fötterna om man ska kunna gå på stranden.

Aktiviteter
För några år sedan fanns det inte mer än några bungalows och ett par restauranger utmed Kata Beach men idag är det betydligt livligare. Även om Kata Beach fortfarande är ansedd som en av de lugnare stränderna på Phuket finns där en vissa aktiviteter, så som uthyrning av vattenskotrar eller fallskärmsflygning, för besökarna. När barnen är iväg i bamseklubben eller vad det nu finns att välja på kan mamma och pappa passa på att besöka någon av de massörer som finns i små bodar utmed stranden. Mamma kan skaffa sig en vacker pedikyr medan pappa får sig en rejäl thaimassage.

Mat och shopping
Även vid sidan av stranden har en “ny stad” vuxit upp för att serva turisterna och man behöver därför inte gå långt för att shoppa eller äta. För de hungriga som inte vill lämna stranden finns det kiosker som säljer läsk och tilltugg utplacerade på flera ställen utmed stranden. De säljer allt ifrån matiga sandwiches till glass eller färsk frukt så ingen strandbesökare behöver gå hungrig. Vill man ha något mer matigare finns det flera restauranger placerade utmed stranden och för den som söker ett ännu större utbud är det bara att ropa till sig en tuktuk eller ta apostlahästarna till hjälp för att bege sig till Kata centrum som finns i norra Kata. För de shoppingsugna som inte vill lämna stranden gäller det bara att ha ögonen öppna efter de strandförsäljare som då och då vandrar förbi med sina produkter, de kan ha med sig allt ifrån leksaker till klädesplagg och vackra tyger. Även om Kata inte har det största utbudet för shopparen kan man även här fynda kläder eller elektronik till en billig peng. Att pruta är mer en regel än undantag då man handlar hos gatuförsäljarna och den som lyckas hålla huvudet kallt i prutandet kan lyckas göra fynd. Det är heller inte ovanligt att semestrande på Kata Beach åker på shoppingrundor till Patong Beach som har ett betydligt större utbud.

Stranden
Kata Beach är mindre strand än grannen Karon Beach och kan därför lätt kännas aningen trängre under högsäsong. Det finns solstolar att hyra på stranden, för runt 200 baht (ca 40 svenska kronor) får du två solstolar och 1 parasoll under en heldag. Det kan under högsäsong, november – april, vara lämpligt att redan dagen innan be ägaren till solstolarna att boka den stol du vill ha under nästkommande dag, om du vill slippa ligga direkt på sanden dagen efter.

Bilder från Kata Beach på Phuket