– Under lågsäsong kan det vara mycket starka undervattenströmmar och gå höga vågor i havet. Viktigt är att ha koll på badvakternas flaggor. Vid grön flagga är det ofarligt att bada men vid röd flagga avråder man starkt från bad.

– Under högsäsong höjs priserna på det mesta. När det gäller att åka taxi eller tuk tuk bör man söka sig till de uppsamlingsplatser som finns för dessa för att kunna pruta ner priserna. Där har chaufförerna ofta en viss turordning och man är mer villig att betala det pris turisterna föreslår. Ofta parkerar de utanför diverse kända restauranger eller turistattraktioner och där är det alltid svårare att kunna pruta ner priset.

– Många taxi- och tuk tukchaufförer har avtal med diverse turistattraktioner och får provision om de tar med sig turister till dessa. Det är naturligtvis inget fel i att låta chauffören köra runt en till platserna om man själv är med på det. Tänk dock på att diverse giftshops som man så ofta blir körd till har betydligt högre priser än gatuförsäljarna trots att det är samma varor.
Många chaufförer kan vara påstridiga och det gäller att man står på sig och är tydlig om man inte vill åka dit han/hon föreslår.

– Ge alltid minst 10% dricks på restauranger om det inte klart och tydligt står i menyn att servicen ingår i priset. 10% av notan brukar sällan vara särskilt mycket pengar och just den summan är det fel att snåla med. Dricks kan även ges till, exempelvis, chaufförer som har uppträtt trevligt, städpersonal på hotellen eller till någon annan servicepersonal som man tycker har gjort ett bra arbete. Lägg aldrig pengar på hotellrummet i tron om att städerskan tar dessa som dricks utan ge alltid direkt i handen. I Thailand är det mycket fult att stjäla och städerskan skulle aldrig få för sig att ta pengar från en hotellgästs rum.

– Under senare år har utlänningar upptäckt värdet i att starta företag på Phuket. Många restauranger ägs av utlänningar och dessa restauranger skapar arbetstillfällen för flera thailändare. Som ägare av ett företag måste du nämligen anställa minst 4 thailändare per utläning. Baksidan är att dessa restauranger ofta har ett betydligt högre priser än de thailändska och att de även riskerar att konkurrera ut thailändarnas restauranger. Samma sak gäller för flertalet försäljningsstånd utmed gatorna eller andra butiker. Det är inte ovanligt att dessa ägs av utlänningar. Detta har gjort att priserna på Phuket har ökat rejält de senaste åren. Det är fortfarande ett billigt land att åka till men de som rest dit i flera år ser en mycket tydligt förändring i priserna. Även thailändarna själva märker av detta genom att exempelvis deras hyror på butikslokaler har ökat kraftigt.

– På senare år har det skett en viss förändring i attityden hos folket i thailand. Den som förr var van vid ett folk som fullständigt levde för servicen kan nu bli förvånad. Ett exempel är då man besöker en gatuförsäljare och startar prutprocessen. Förr var det turisten som styrde denna och säljaren mer villig att sälja. Idag finns prutningen nästan inte kvar på turistorterna utan det har blivit säljarens marknad och denna har redan ett klart pris. Är man inte beredd att betala priset säljaren begär kan denna mycket väl be dig att lämna “butiken” och vänd dig ryggen på ett otrevligt sätt. Detta kan kännas ovant för den vana Phuketresenären som har lärt sig att man alltid bör hålla god min vid prutning och inte bli arg.
Man ska dock inte dra alla över en kam, prutning tillämpas fortfarande på det gamla trevliga sättet bland de flesta försäljare och där bör köparen visa samma trevliga bemötande tillbaka.

– Apotekarna på Phuket är ofta mycket kunnig och tveka inte för att be dessa om hjälp. De har sett det mesta och har de rätta medicinerna för just din åkomma. Att köpa exempelvis solkrämer och myggmedel är smartare att göra i Thailand än hemma i Sverige eftersom de har ett större utbud.

– På solstolarna är det oftast det fast priset 200 baht för två stolar och 1 parasoll. Under högsäsong är det inte lönt att försöka pruta ner detta pris eftersom ägaren då inte behöver vara orolig över att stolarna kommer förbli tomma. Speciellt om det gäller stränderna Kata, Karon eller Patong. Som turist blir det bara pinsamt om du försöker pruta ner priset på en solstol under högsäsong då det är så uppenbart att du som turist är i mer behov av solstolen än ägaren är av att få dem uthyrda. Tar inte du dem kommer någon annan att göra det!

– Man värdesätter kungen mycket högt i Thailand. Tala aldrig illa om kungen! Undvik helst att tala om honom eller hans familj för att undvika missförstånd. Trampa aldrig på pengar eftersom dessa bär kungens porträtt.
– Trots att Phuket har ett någorlunda fungerande trafiksystem är det inte att rekommendera att man som turist hyr en fordon för att själv köra omkring. Det är ofta väldigt trångt på vägarna och man får samsas med cyklister, mopedister, bussar och stora lastbilar. Omkörningar kan ske på alla möjliga håll och kanter och så länge ingen polis finns i närheten använder trafikanterna sig ibland av eget påhittade trafikregler.
Den främsta anledningen till att man som turist inte bör ge sig in i trafiken är p.g.a. att om det sker en olycka hålls alltid turisten som den skyldige. Det kan vara mycket svårt för en turist att klara sig oskyldig ur en trafikolycka, det vill säga om denna inte lyckas muta de andra iblandade, däribland polisen, till tystnad.