Mai Kao Beach finns på Phukets nordvästra sida, ovanför flygplatsen. Stranden går ihop med Nai Yang Beach. Den är, med sina 12 km, den längsta stranden på Phuket.
Mai Kao tillhör naturreservatet Sirinaths nationalpark, liksom stränderna Nai Yang och Nai Thon. Under november till februari kan man se havssköldpaddor lägga sina ägg på stranden

Aktiviteter
Det finns inga vidare aktiviteter på Mai Kao Beach. Utmed stranden finns få hotell, turismen har alltså inte hittat hit. Det finns heller inga solstolar att hyra eller några strandförsäljare. Man bör därför inte bli förvånad om man är ensam solbadare på hela stranden. Den som söker lugnet har verkligen chansen att finna det på Mai Kao, man får dock stå ut med att det lyfter och landar flygplan på flygplatsen vilket man mycket väl hör och ser från stranden.
Till Mai Kao åker mestadels Thailändarna själva för att bada i det klarblå vattnet eller duka upp för picknick bland de härliga träden som skiljer stranden från vägen.
Toaletter finns bland annat på den södra delen av stranden, man får gå över vägen för att nå toaletterna.

Mat och Shopping
Det finns inga strandförsäljare eller strandrestauranger att handla mat hos på Mai Kao. Blir man hungrig får man söka sig ut mot vägen eller ner mot Nai Yang. I Mai kao Villige finns möjligheten att äta på mindre thailändska restauranger.
Det kan vara svårt att få tag på en taxi eller tuktuk när man vill ta sig någon annan stans, lättast blir det om man promenerar ner mot Nai Yang där det är lättare att hitta sådan service.
För shopping är Mai Kao inte det bästa stället. De små gatuförsäljarstånd som annars är så vanliga på de turisttäta stränderna finns inte här. Vill man shoppa loss ordentliga är det smartaste att ta en taxi till Phuket town, shoppingcentret Central Festival eller till Patong beach.

Stranden
Mai Kao är en lång, smal och långgrund strand kantad av trän och buskar. Sanden är vit och finkornig. Den sköts dock inte av någon och därför kan det ligga grenar eller andra mer spännande saker på stranden som havet fört med sig.
Att det inte finns parasoll att låna är inget problem då man enkelt kan dra sig in mot skogen då man söker skugga.
Mai Kao är en oerhört vacker strand och som besökare finner man här ett lugn som annars är svårt att finna på dagens Phuket. Som Phuketresenär bör man ta sig till Mai Kao åtminstone för en dag och njuta av den frid som råder där.

Bilder från Mai Kao Beach