Patong Beach är den livligaste stranden på Phuket. Den lockar främst partysugna ungdomar men också barnfamiljer eller andra som vill ha ut mer av sin dag på stranden än bara sol och bad.

Aktiviteter
Alla aktiviteter som är möjliga att utföra på en strand finns samlat på Patong Beach. Precis som på Kata- och Karon Beach erbjuds besökarna att hyra vattenskotrar, flyga fallskärm efter en båt, få massage och diverse bollspel. Fast på Patong Beach sker det i en helt annan skala än på de andra stränderna. Även antalet barer och restauranger är överlägsna i antal, för att inte tala om nattklubbslivet. Vårt svenska charterbolag Ving har beskrivit Patong som en “blandning mellan marknad och folkfest”, vilket är en mycket lyckad beskrivning som också avspeglas på själva stranden. Den som ändå söker lugn kan lätt hitta små massagebodar utplacerade, där man erbjuds allt från pedikyr till en äkta thaimassage, även på Patong Beach. Den som vill åka ut på äventyr eller kanske bara söka lugnet på en mer avskild strand kan enkelt boka någon av de Longtailbåtar som ligger och väntar utmed stranden. För en billig peng kan man hyra båten och dess chaufför för en hel- eller halvdag. Priset kan dock variera kraftigt beroende på om det är hög- eller lågsäsong.

Mat och shopping
Hungrig behöver man aldrig vara i Patong. På stranden finns kiosker som säljer läsk och lättare tilltugg, så som sandwiches, färsk frukt eller glass. Vill man ha något mer matigare behöver man inte ta många steg utanför stranden innan restaurangerna radar upp sig. Variationen på mat är oändlig, både när det gäller prisklasser och kvalité. Ena dagen kan man inta en underbar hummer på en riktigt lyxig restaurang för att nästa dag besöka det lilla gatuståndet som säljer enklare thaimat. Allt finns samlat på en och samma gata.

Strandförsäljningen på Patong beach lämnar ingen shoppingsugen besviken, det erbjuds allt från leksaker till kläder och tyger. Den som ändå inte är nöjd behöver bara lämna stranden och gå över gatan där en mängd gatuförsäljare väntar med att få erbjuda sina produkter till förmånliga priser. Man kan fynda en mängd saker, bland annat jeans och elektronik. Men det gäller att hålla huvudet kallt och pruta för annars riskerar man att få betala ett rejält överpris. I Patong finns också en del shoppingarkader där du till exempel kan handla märkeskläder för en billig peng. I dessa gäller dock vanligtvis inte prutförmånen.

Stranden
Patong Beach ligger mitt i staden och består av ljus finkornig sand. Stranden är långgrund och passar därför bra för barnfamiljer. Framåt dagen kan sanden bli väldigt het och det är nästan ett måste att då ha något på fötterna när man vill korsa stranden för att ta sig ett dopp. Under högsäsong samlas det mycket folk på stranden och det kan bli ont om solstolar för den som föredrar det framför att ligga direkt på sanden. Det kan under högsäsong, november – april, därför vara lämpligt att redan dagen innan be ägaren till solstolarna att boka den stol du vill ha under nästkommande dag. Solstolarna kostar runt 200 baht (ca 40 svenska kronor) att hyra för en heldag och priset gäller då 2 solstolar och 1 parasoll.

Patong Beach kan lätt i en betraktares ögon idag verka som en uppbyggd kuliss med sina neonlysen och ständigt skvalande musik från barer och diskotek. Det kan kännas som om Patong är skapad för att serva turisterna, vilket i stor mån är sant. Patong har de senaste åren förvandlats till en renodlad turiststad där allt finns samlat på en och samma plats, detta naturligtvis både på gott och ont.

Bilder från Patong Beach på Phuket